Na programu veřejného jednání zastupitelstva, které proběhne 14.11.2017 je schválení dokumentu Strategie rozvoje obce Bubovice na období 2017-2025. Jedná se o důležitý plánovací dokument obce, jehož vznik velmi vítáme.

Nicméně shledáváme, že je neúplný, protože nenaplňuje všechny body, které uvádí metodika Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR) z roku 2014 (dál jen Metodika), pro tento dokument, pod správným názvem Program rozvoje obce (PRO). Zároveň nebyly naplněny ty podmínky Metodiky, které se týkají průběžného projednávání a spolupráce laické a odborné veřejnosti při zpracovávání před schválením tohoto dokumentu zastupitelstvem, jak metodika MMR několikrát zmiňuje. Zapojení občanů do procesu tvorby Strategie rozvoje obce Bubovice se, bohužel, nekonalo.

Program rozvoje obce je základním plánovacím dokumentem obce, zakotveným v zákoně č. 128/2000 Sb., o obcích. Jde o hlavní nástroj řízení rozvoje obce, a proto je nutné postupovat v souladu se zadáním MMR. Pro zpracování je k dispozici elektronická aplikace pro zpracovatele PRO: http://www.obcepro.cz

Proto žádáme zastupitele, aby dokument dopracovali v souladu s Metodikou MMR a ve spolupráci s dalšími aktéry tak, jak jsou v ní definováni na výše uvedeném serveru MMR:

  • politická reprezentace obce
  • realizační tým
  • pracovní tým
  • občané obce.

Metodika MMR několikrát zmiňuje i spolky. Jako jediný spolek v obci i jako její občané nabízíme spolupráci v realizačním týmu na doplnění Plánu rozvoje obce Bubovice.

Z výše uvedených důvodů znění Strategie rozvoje obce Bubovice na období 2017-2025, jak bude předloženo zastupitelstvem 14.11. 2017, doporučujeme zatím neschválit.