Klimatická změna se nás týká! Ministerstvo zemědělství právě nařídilo zastavení těžby jehličnatých stromů na celém území ČR, protože jsou ohroženy suchem.

Stromů stále ubývá, a proto je nutné nové stromy vysazovat. Výsadba stromů je jednou z dlouhodobých priorit našeho spolku. Podzim je nejvhodnější období, proto i letos budeme sázet. Přidáte se k nám?

Přidat se může každý:

  • vysadit strom na svojí zahradě
  • přiložit ruku k dílu, při výsadbách organizovaných naším spolkem
  • finančně přispět na nákup stromků a následnou péči Bubocentru – účet: 2701248729/2010 nebo jiné organizaci s podobným posláním
  • povolit výsadbu na svém pozemku – hledáme pozemky okolo cest pro výsadbu liniové zeleně nebo vhodné pro založení ovocných sadů

Máte-li zájem, ozvěte se na bubocentrum@volny.cz, budeme vás informovat o aktuálních možnostech.


Bubovice leží v dubobukovém vegetačním pásmu (nadmořská výška 300-500 m), pro který jsou typické duby, buky a habry a dále lípy, javory, jilmy a jasan ztepilý. Proto jsou tyto stromy vhodné pro výsadbu v naší v krajině.

Stejně tak jsou vhodné všechny tradiční ovocné stromy. V Bubovicích se daří nejlépe jabloním, švestkám, třešním a ořechům. Preferujeme staré odrůdy, které jsou vyzkoušené a dobře snášejí naše podmínky.


Výňatek z Návrhu opatření veřejné povahy Ministerstva zemědělství:

„Ministerstvo zemědělství nařizuje vlastníkům lesů na území České republiky – v lesních porostech dřevin rodu smrk (Picea spec.) a borovice (Pinus spec.) zastavení těžby.

Odůvodnění:

Nepříznivé klimatické podmínky, zejména dlouhodobý srážkový deficit, přivodily oslabení vitality a odolnosti zvláště jehličnatých lesních porostů prakticky na celém území České republiky. To má za následek přemnožení hmyzích škůdců lesních porostů (podkorního hmyzu), které v některých krajích dosáhlo již kalamitního stavu. Část území České republiky byla navíc před nedávnem postižena větrnou smrští, která má rovněž za následek rozsáhlé kalamitní poškození lesních porostů.“