Dne 8.8.2017 dorazili na veřejné zasedání zastupitelstva zástupci LOMŮ MOŘINA, spol. s.r.o. v souvislosti se žádostí o souhlas s novým Generálním technickým projektem odstřelů v dobývacím prostoru Kozolupy – Čeřinka.

Lom Čeřinka sousedí na severu s katastrálním územím naší obce. Jednatel společnosti František Duda nás informoval o plánovaném dalším postupu lomu, který bude probíhat nejprve východním směrem k silnici do Mořiny. Silnice bude zachována a opatřena ochranným valem. Poté se dobývání stočí na jih (tedy od Bubovic) a bude se vracet zpět západním směrem.

Předpokládaná doba těžby je ještě 10-11 let. Poté bude ložisko vytěženo a lom uzavřen a prostor po těžbě zrekultivován dle schváleného Plánu sanace a rekultivace. Tento plán se nyní zpracovává a měl by být k dispozici do konce letošního roku.

Další trhací práce budou v původním rozsahu, tzn. že život obyvatel obce nebude narušen více než doposud. Vzhledem k tomu, že se těžba bude od obce vzdalovat, mohl by se i dopad zmírňovat.

Bubovické občany zajímaly především možnosti kompenzace dopadů na naše životní prostředí (obec).

  1. LOMY MOŘINA platí obci poplatek z vydobytého množství nerostu (čtvrtletně) a poplatek z dobývacího prostoru (ročně)
  2. Obec Bubovice má k dispozici kamenivo z lomu zdarma.
  3. LOMY MOŘINA zajišťují zdarma jarní úklid silnic v obci.
  4. Vedení firmy podporuje žádosti o dotace obce Bubovice u společnosti ČEZ, která je majoritním vlastníkem LOMŮ MOŘINA spol. s r.o.
  5. LOMY MOŘINA jsou připraveny obci poskytnout techniku, kterou mají k dispozici.

Dalším dotazem byly kompenzace při poškození majetku občanů. LOMY MOŘINA v minulosti žádnou žádost neobdržely, tedy není možné řešit případy zpětně. Pokud by k poškození nemovitostí nebo jiného majetku došlo v současnosti či v budoucnosti, je nutné škodu zdokumentovat (nafotit) a nahlásit vedení LOMŮ MOŘINA. Případ bude prozkoumán znalcem a podle výsledku řešen jako důlní škoda. V současné době není v naší obci monitorována síla odstřelů. Dle sdělení zastupitelů je již místo pro umístění měřícího zařízení vybráno.

Vliv na spodní vody se vzhledem ke geologickému podloží nepředpokládá, přesto je monitorován prostřednictvím dvou vrtů v naší obci. Sleduje se velikost srážek a úroveň hladiny v těchto vrtech. Dosavadní měření vliv odstřelů na spodní vody nezaznamenávají.