Česko je stále více ohroženo suchem. Zároveň je evropským unikátem, protože do něj nepřitéká žádná řeka, což se v tomto kontextu nejeví jako výhoda. Když necháme odtéct srážky, kterých v současnosti ubývá, budeme na suchu. Podle vědců je nutné zadržovat vodu v krajině pomocí nových rybníků. Stavbu některých nádrží už plánuje i česká vláda.

Více informací najdete na: https://interaktivni.rozhlas.cz/stopy-sucha/

Naše obec leží na prameništi Bubovického potoka, takže jsme odpovědní za tuto část krajiny a její ochranu. Nyní můžeme podniknout úpravy pro zadržení vody v naší krajině, aby se mohla doplňovat zásoba podzemní vody, která také stále ubývá. V minulém týdnu už bylo koryto potoka suché. To jsou varovné signály.

Podpořte pozemkové úpravy! Jsou nástrojem, který může pomoci. Každý majitel pozemku typu zahrada, travnatá plocha, sad nebo orná půda, který podá žádost (níže) přispěje k realizaci tohoto záměru. Společně pak budeme hledat optimální řešení, jak naší krajině pomoci.

Vyplněnou žádost, prosím, předejte naší starostce paní Vaňkové, která žádosti sbírá a poté předá najednou pracovníkům pozemkového úřadu. Značně tím urychlíte celý proces, který je časově velmi náročný – obvykle trvá 3-5 let. A času není nazbyt.

Žádost o pozemkovou úpravu