V prosinci máme nové a aktuální téma – budeme péct cukroví. Vytáhneme nejen osvědčené recepty našich babiček, ale vyzkoušíme i Laďčinu novinku: Rozinkové půlměsíčky (recept níže). Ani perníčky nebudou chybět. Na konci dne si každý odnese talířek dobrot domů – s tím se počítá :).

Koho by pečení omrzelo, může si i tentokrát udrátovat vánoční ozdobu, zápich, košíček nebo zvonkohru a pořídit tak milý vánoční dárek.

Myslíme i na vánoční výzdobu. Na stromeček se hodí velké bílé vločky – viz úvodní fotografie, které si můžete uháčkovat (tutorial níže). Je to tedy vyšší dívčí pro ty, kteří už techniku krátkých a dlouhých sloupků zvládli. Pokud budete chtít pokračovat doma, tak si přineste bavlnku a háček s sebou. Jedno klubíčko perlovky vystačí na 8 vloček.

A nebo si přijďte jen odpočinout a popovídat. I to může být v dnešním shonu vítaná změna :).

V prosinci se sejdeme v úterky 8. a 22. 12. vždy od 10 hodin do večera.

 

Rozinkové půlměsíčky
5 dkg hladké mouky
10 dkg ořechů nebo mandlí
14 dkg moučkového cukru
7 dkg rozinek
2 žloutky
na špičku nože skořice a 1-2 hřebíčky
citronová kůra z 1 citronu
Do mouky přidáme citronovou kůru, moučkový cukr, pomleté oříšky, pomleté nebo nasekané rozinky, tlučený hřebíček a skořici. Těsto spojíme žloutky a dobře vypracujeme. Na pomoučeném vále vyválíme plát 1/4 cm silný, vykrájíme půlměsíčky a pečeme do bledě růžova. pečené ještě teplé necháme na plechu, rozetřeme na ně kulatým nožem citronovou polevu a necháme zaschnout.
Citronová poleva: 12 dkg moučkového cukru, na něj nalijeme 1 lžičku vařící vody, podle potřeby přidáme citronovou šťávu a umícháme hladkou a lesklou polevu.

Tutoriál na háčkovanou vločku:

https://www.youtube.com/watch?v=R–XpAqdZj0