Ve čtvrtek 20.4. se konal seminář Komplexní pozemkové úpravy okres Beroun, kterého jsme se zúčastnili společně s naším místostarostou Petrem Kosem.

Získali jsme informace o realizaci i zkušenostech z již realizovaných úprav od starostů a zemědělců. Hodnocení účastníků byla pozitivní. Hlavní přínosy:

  • nové uspořádání krajiny vyřeší vlastnické vztahy a přístupnost pozemků
  • proběhne nové zaměření všech pozemků (v extravilánu obce) moderními metodami s vysokou přesností (současná chyba zaměření se pohybuje okolo 2 m) a jejich zanesení do katastru nemovitostí
  • všichni vlastníci (v extravilánu obce) si mohou nechat vytyčit svoje pozemky zdarma
  • nové uspořádání je konzultováno se všemi dotčenými vlastníky, je vytvořena také poradní skupina vlastníků
  • jsou navržena „společná zařízení“ jako cesty, vodní díla, opatření proti erozi a povodním
  • některá jsou pak i realizována dle priorit obce
  • vše řeší odborně a bezplatně Státní pozemkový úřad – obec není zatížena ani administrativou ani financováním

Pro realizaci komplexních pozemkových úprav v našem bubovickém katastru je nutný souhlas 50% vlastníků zemědělské půdy (což je v našem případě 110 ha), tzn. všech, kteří vlastní půdu typu:

  • orná půda
  • zahrada
  • travnatá plocha
  • sad

Takže i vy můžete přispět k obnově naší krajiny. Stačí vyplnit jednoduchou Žádost o pozemkovou úpravu a odevzdat na Obecním úřadě v Bubovicích nebo zaslat přímo na Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun, Pod Hájem 324, 267 01 Králův Dvůr.

Proč pozemkové úpravy?

Česká krajina prošla vlivem působení člověka složitým vývojem. V důsledku velkoplošného obdělávání půdy došlo k zániku polních cest, přirozených liniových prvků a dalších přírodních a krajinotvorných elementů. Neudržované a nerespektované vlastnictví pozemků způsobilo, že evidované parcely neodpovídají skutečnému stavu v terénu.

Došlo k narušení ekologické stability krajiny, devastaci zemědělského půdního fondu vodní a větrnou erozí, snížení biodiverzity a narušení krajinného rázu. Existence velkých honů často znemožňuje vlastníkům přístup na jejich pozemky.

Efektivní cestou k nápravě tohoto stavu jsou pozemkové úpravy, které jsou nazývány „projekty krajinného inženýrství“. Po­zemkové úpravy řeší komplexně celé území a ve veřejném zájmu. Funkčně uspořádávají pozem­ky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jejich přístupnost a vyrovnání hranic. V těchto souvislostech se uspořádávají vlastnická práva. Současně se zajišťují podmínky pro zlepšení životního prostředí, ochranu a zúrodnění půdního fondu, vodní hospodářství a zvýšení eko­logické stability krajiny.

Je to cesta obnovy ztracených spojení, navázání násilně přerušených či zapomenutých příběhů, jedná se o oživo­vání míst, která ztratila svá jména, svoji kontinuitu.

Více na webu Státního pozemkového úřadu.