Všechny lípy rostou a daří se jim dobře, pouze první má namále, což asi způsobilo psí značkování v loňském létě. To nesnáší všechny stromy. Psí moč je pro ně příliš agresivní, mladé rostliny to likviduje – to by měli všichni majitelé psů vědět.

Dnešní dopoledne jsme stromky okopali, vytvořili nové mísy na zalévání a ty pak oseli naši malí Bubáčci Hugo, Adam a Stela svazenkou (titulní foto, více info níže). Akce byla tentokrát komorní, ale vlastně o to lepší, protože jsme měli čas si společně popovídat a pěkně jsme si to užili. Takže díky všem, kteří dorazili – bylo to s Vámi prima!

Pomocnou „ruku“ k dílu přiložila i sama příroda, kdy hned poté, co jsme skončili, všechno pěkně zalila krátkým intenzivním deštíkem.

V pásu kolem lip vznikne květnatá „louka“, která se stane cenným biokoridorem. Abychom umožnili pohyb hmyzu, budeme ji kosit kosou v pruzích. Vzniklé seno pak využijeme na mulčování okolo stromů. Pokud máte někdo zájem o kosení, dejte vědět – v aleji je to moc hezká klidná práce.

 

Svazenka vratičolistá

je medonosná jednoletá rostlina, která je pro svou schopnost obohatit a provzdušnit půdu využívána také jako zelené hnojení. Má rychlý růst a vývoj, vegetační doba 50 – 60 dnů. Velmi dobře vzchází také za sušších podmínek. Mladé rostlinky většinou nepřežijí zimu, takže nezapleveluje půdu. Silná pokryvnost jemných listů zajišťuje velmi dobrou odplevelovací schopnost. Dobře zastiňuje půdu a zabraňuje výparu. Zlepšuje výnosy následných plodin a strukturu půdy. Kvete od května do září, dorůstá do výšky 20 – 80 cm.